“Een van de grootste angsten van de mens is te zeggen wat men echt denkt, voelt en vindt. Het leven is een stuk aangenamer voor jezelf en je omgeving als dit je wel gaat lukken met zo min mogelijk kans op onbedoelde schade.”

Communiceren doe je de hele dag en het rare is dat men er vanuit gaat dat dit dan ook gemakkelijk is. Niets is minder waar. Zuiver communiceren is enorm lastig. Assertief zijn, luisteren naar de ander, een klein gesprek aangaan, congruentie uitstralen en overtuigen, je grens aangeven, elkaar echt begrijpen, feedback kunnen geven…. De normaalste zaak van de wereld! Maar hoe dan?

Mackel&Bergh Training kan je helpen je persoonlijke communicatiestijl te ontwikkelen en te verbeteren. Samen met de opdrachtgever ontwikkelen we een maatwerktraject waarin we de belangrijke communicatieaspecten ontwikkelen. Individuele aandacht en oog voor organisatiebelangen.

Mogelijke trainingsthema’s zijn:

Assertief communiceren

Doelgroep: Je hebt het gevoel dat je nog niet laat zien wat je in je hebt. Dit merk je vooral wanneer het gaat om het aangeven van je grens, ‘nee’ zeggen, je mening geven of wanneer je kritiek moet uiten. Wellicht ben je bang anderen te kwetsen. Je kiest regelmatig voor de ander in plaats van dat je voor jezelf kiest.

Doel: Na de training lukt het je om beter voor jezelf op te komen en je treedt zelfbewuster op. Je hebt oog voor een goede relatie, maar doet jezelf daarin niet te kort. De spanning die komt kijken bij dit proces kun je veel beter handelen. Je zit ‘in je persoonlijke kracht’.

“Ik heb Huub leren  kennen als trainer in het MD programma van de Gemeente ‘s-Hertogenbosch, een energieke, vrolijke trainer/spreker die in staat is om binnen mum van tijd een goede sfeer te creëeren. De drempel voor zijn trainingen is laag. Deelnemers durven te leren en iets van zich zelf te laten zien.”

(Roos Los. Gemeente ‘s-Hertogenbosch)

Tactisch communiceren

Doelgroep: Je merkt dat je in de dagelijkse praktijk soms wat weerstand oproept bij je omgeving maar je hebt niet direct in kaart wat hier de reden van is. Je hebt het vooral graag over de inhoud van je werk maar je hebt weinig aandacht voor het communicatieproces. Wellicht hoor je dat je wat ongeduldig en direct bent.

Doel: Het doel van de training is om meer inzicht te ontwikkelen in je eigen manier van communiceren en deze aan te passen aan je omgeving, zonder effectiviteit te verliezen. Je kiest meer voor de relatie. Je leert misverstanden te signaleren en ontwikkeld tact.

Time management

Gedurende deze training gaan de deelnemers actief aan de slag. In eerste instantie wordt inzicht gegeven op persoonlijk niveau in de valkuilen die er voor zorgen dat tijdnood ontstaat, resultaten niet worden behaald of er teveel uren worden gemaakt. We inventariseren de tijdvreters. Er wordt gezamenlijk de stap gemaakt op weg naar rust, gemoedsrust en overzicht in het werk. Dit doen we door inzicht te geven in het eigen werkpakket, de organisatie, planning, urgentie en essentie van je werk. Persoonlijke doelen worden gekoppeld aan organisatiedoelen. Daarnaast kijken we hoe je meer initiatief kunt nemen in je werk, waardoor plezier, controle en persoonlijke profilering uit de verf komen. Tot slot ontvangen de deelnemers enorm veel praktische organisatie – en planningstips.

Deze training is een heerlijke inspiratiebron op afdelingsniveau.

Leidinggeven

Doelgroep: Je geeft op dit moment leiding aan een groep collega’s. Je bent op zoek naar een persoonlijke stijl van leidinggeven waarin je de basisvaardigheden en basiskennis op het gebied van leidinggeven effectief kunt inzetten. Je wilt ontdekken wat deze positie met u doet en welk effect je hebt op je medewerkers. Hoe zit het eigenlijk met het opbouwen van gezag en welke verwachtingen leven er bij jezelf en je omgeving? U hebt als leidinggevende behoefte aan visie. Maar welke is dat eigenlijk?

Doel: Wanneer u deze training gevolgd heeft ben je jezelf bewust van je verantwoordelijkheden als leidinggevende en heb je een manier ontwikkeld waarop je de medewerkers kunt aansturen. Je zult met minder moeite leidinggeven aan “de club” en het juiste in je medewerkers naar boven weten te halen. Je collega’s zullen in hun kracht gaan zitten en jij helpt ze hun persoonlijke kwaliteiten beter te benutten.

Deze training kan bijdragen al je leidinggevende binnen de organisatie op 1 lijn te krijgen


Wil je meer weten over Mackel&Bergh training en coaching?

Stuur dan een mailtje naar info@mb-training.nl